På leit etter historier om gammel ferdsel

I Lomsdal-Visten/Njaarke finner vi mange gamle varder som både har samisk og norsk opprinnelse. Gjennom prosjektet «mennesket og naturarven» har vi fått midler til å registrere varder og hellere i nasjonalparken, i tillegg til å samle inn informasjon om disse.

Vi er nå ute og treffer folk som kjenner områdene godt og har i hatt noen åpne møter for å samle informasjon om hvor folk har gått, hvor det er varder og hellere og historier om bruken av området.

Neste mulighet for å gi innspill er på åpent møte på Fru Haugans i Mosjøen 6. juni klokka 18:00 og under Granedagan lørdag 15.juni.

Image

Odd og Ole Arnold Bønå forteller Rolf Jøran Forsmo om varder i Visten.

Varder og gamle ferdselsveger er verdifull kulturhistorie som er viktig å få dokumentert.  Dette skal også brukes i en egen sti- og vardeplan for Lomsdal-Visten/Njaarke hvor det er bestemt at stiene skal merkes med tradisjonsvarding.

Image

Nasjonalparkforvalter Rolf Jøran Forsmo på tur i Vesterfjellan. Nå vil han vite mer om vardene i området.

 

4 tanker på “På leit etter historier om gammel ferdsel

 1. Hei igjen – her skal tilrettelegges for tradisjonsvarding i L & V, hvem gir støtte til dette og jeg undres hvorfor søknaden innvilges nå, rammene er ferdig behandlet og alle innspillene er avsluttet, dette reagerer jeg på og hvem sitt innspill er dette? Håper på et utfyllende og tydelig svar, ja for det undrer meg mye at det stadig dukker opp nye ting i vår lange utredning og godkjenning av L & V NP
  Mvh Asta, Brønnøysund Turlag

 2. Trodde faktisk dere var ansatt for å gjøre en jobb, ikke fortsette å søke nye utfordringer og nye tilrettelegginger – eller tar jeg feil, foreligger den endelige godkjenningen fra DN? Fint om dere kan svare på dette. Mvh Asta

 3. Hei Asta!

  Jeg vet ikke ikke riktig om jeg skjønner spørsmålet ditt. Arbeidet som er beskrevet her skjer som et av flere prosjekt gjennom DN (Direktoratet for naturforvaltning)/SNOs (Statens naturoppsyn) prosjekt «Mennesket og naturarven». Nasjonalparkforvaltninga ble oppfordret om å søke midler fordi de som jobber med prosjekt sentralt i SNO syntes at formuleringene om tradisjonsvarding fra forslaget til forvaltningsplan var så spennende. I blogginnlegget beskrives ikke prosjektet helt ut, men kortfatta så har forvaltninga fått midler til å kartlegge gamle varder og hellere og bruken av de (i den grad dette er mulig), noe som langt på veg mangler i kulturminnekartleggingen som ble gjort forut for vernet. Dette skal, sammen med fylkesdelplanen, ligge til grunn for en sti- og vardeplan som skal opp i nasjonalparkstyret seinere, akkurat slik som beskrevet i forslaget til forvaltningsplan som er vedtatt av styret og som nå ligger inne hos DN for endelig faglig godkjenning.

  Vet ikke om jeg svarte på spørsmålet 😉

 4. Hei!
  Når det gjelder hellere ble det gjort en kartlegging av disse i rapporten om friluftliv i Lomsdal-Visten i 2004. Det ble avdekket den gangen at det finnes en del flere enn det som kommer fram her, men at samene selv var tilbakeholdne med å fortelle om alle – noe vi som foresto kartleggingen den gangen hadde respekt for. Jeg tror ikke nok en kartlegging vil tilføre noe vesentlig nytt. Når det gjelder «tradisjonsvarding», som nasjonalparkstyret selv sliter med å definere hva er, vet jeg at DNT sentralt undrer seg litt over dette: Hva venter nasjonalparkstyret å finne som skal skille L-V fra andre fjellområder i Norge? Merkingen av stier i de aller fleste nasjonalparker i Norge bygger på merking som merking av stier i Norge som strekker ser århundrer tilbake i tid. Dette er nedfelt i en fleksibel standard – Merkehåndboken.

  At nasjonalparkstyret setter i gang et prosjekt knyttet til hellere og stimerking fremstår derfor som en unødvendig omvei som vil tilføre lite nytt – og ennå en forsinkelse i en allerede altfor lang prosess med å få tilrettelagt for friluftsliv i L-V.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s