Fiske

En av de beste oversiktene over fiske og turmuligheter i Lomsdal-Visten ble laget av  Marius Nergård Pettersens. Nergård Pettersen kom i 2011 med ei av de fineste bøkene som er skrevet fra området, ei bok han våren 2013 fikk Helge Ingstad-prisen for. Boka gir gode tips og fine beskrivelser til turer i området. Teksten nedenfor er delvis saksa fra bloggen hans om Lomsdal-Visten. Bloggen er nå plukket ned, men turtips vil bli delt her etterhvert!

Mange fine fiskevann i Lomsdal-Visten - husk fiskekort!

Mange fine fiskevann i Lomsdal-Visten – husk fiskekort!

Grane og Vefsn:

Bortsett fra en flik lengst nordvest i Vefsn er alt land innenfor nasjonalparken eid av Statskog. Statskogs fiskekort kan blant annet kjøpes på sms, eller på inatur.

På veg opp fra Tverådalen i Vefsn går man blant annet forbi Fjellskardtjønna som har fint fiske. Denne er privat og fiskekort fås kjøpt hos grunneier Jim Tverå, telefon 75 17 34 72.

Brønnøy:

Brønnøy jeger- og fisk forvalter fisket for Helgelandskraft som har rettighetene i Tettingdalen, Lomselva, Lomsdalen og Grunnvatna. Nedre del av Lomselva er lakseførende. Fiskekort for såvel lakse- som innlandsfiske kjøpes på inatur.

Grunneierlaget i Tosbotn selger fiskekort for Bjønnstokkvatna, Godvatnet, Mølnvatnet og Svartvatnet, i tillegg til elvene Bjørnstokkelva og Tverråa. Det er to forskjellige kort for vann og elver. Kort kjøpes ved henvendelse til Karlo Johansen, telefon 905 27 723, eller Harry Antonsen, telefon 482 23 345.

For Breivatnan og Lappskardvatnan er stang/håndsnøre gratis.

Vevelstad:

Helgeland skogselskap har en stor eiendom som blant annet innbefatter Svanvatnan og Klavesmarka (som ligger i Brønnøy) og en rekke vann og arealer vest for nasjonalparken. Fiskekort selges av skogselskapet, telefon 75 54 78 88.

I Indre Visten er det flere grunneiere. Ole Arnold Bønå, telefon 951 25 034, selger fiskekort for områdene mellom Nordre Austerfjorddalen i øst, Burrienvaerie i nordøst, Finnknefjellan i nord og Tverrlandsfjellet i vest. Blant annet ligger Burriejaevrie, Bønåvatna og Krongelvatnet på eiendommen. Vannene i Sæterdalen (inklusive Sæterelva ovenfor Mølnhusforsen), på Middagsfjellet (før vannskillet) og Vistvatnan eies av Sigmund Aarstrand, telefon 416 13 800. Fisking etter forespørsel.

Fra Visthus kan du gå inn mot Almosen og Kvannlivatnan. Nedre Kvannlilvatnet og nedre del av Kvannlivatnet, samt tjønnene i Almosskardet forvaltes av Bioforsk Nord, Tjøtta.  Fiske etter forespørsel, telefon 03 246.

I de anadrome delene av Lakselevvassdraget er det åpnet opp for fiske etter sjøørret. Det er tillatt å fiske i Lakselvvatnet, Laksmarkvatnet, Sæterelva og strekninga fra Lakselvvatnet til sjøen (Strauman mm). For fiskeregler og kort se Inatur.no.

For fiske på øvrige deler av Miljødirektoratets eiendom i Børjedalen (inklusive Tøymvatnet og Austerdalsvatnet med tilliggende vatn) til kommunegrensen mellom Brønnøy og Vevelstad er det gratis fiske!

Gleden er stor - om fangsten er stor eller liten (foto: Rolf Jøran Forsmo)

Gleden er stor – om fangsten er stor eller liten (foto: Rolf Jøran Forsmo)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s